Zabawne podanie barszczyku zachęca niejadków do jedzenia.
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
50 dag buraków
1 l wody
kostka rosołowa
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
3 łyżki octu
łyżka mąki
50 dag ziemniaków
5 dag słoniny
1/2 cebuli
Barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec barszczyk doprawiamy solą, pieprze i octem. Śmietanę mieszamy z mąką, 5 łyżkami zimnej wody i 3 łyżkami gorącej zupy i zagęszczamy barszczyk. Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Słoninę podsmażamy i w połowie smażenia podsmażamy cebulę. Ziemniaki obieramy, gotujemy i tłuczemy. Ziemniaki mieszamy z cebulą i słoniną. Na talerz wykładamy porcję ziemniaków formując kulki i zalewamy barszczykiem.
Komentarze