Po raz pierwszy zrobiłam ten barszcz z pieczonych buraków i jestem nim zachwycona! Bez zakwasu, jest gotowy w kilka godzin, ma intensywny, buraczany kolor i smak. Zapach buraków przy pieczeniu rozchodził się po całym mieszkaniu.
Składniki:
6 średnich buraków
2 litry bulionu warzywnego (3 marchewki, korzeń pietruszki, biała część pora, 2 łodygi selera naciowego, pół pęczka natki pietruszki)
garść suszonych grzybków
2 ząbki czosnku
liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w kulkach, sól, majeranek
kilka łyżek soku z cytryny
łyżka cukru (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)
Barszcz z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wodą i moczymy cała noc, następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut razem z liściem laurowym i obranymi ząbkami czosnku.
2.Buraki myjemy, odcinamy końce z dwóch stron, zawijamy w folię aluminiową (większe buraki przekroiłam na pół) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 1,5 godziny. Buraki są upieczone kiedy nóż można wbić bez problemu.
3.Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.Bulion z warzyw doprawiamy do smaku solą, kilkoma ziarenkami pieprzu w kulkach, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, następnie dodajemy starte buraki, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy kilka łyżek soku z cytryny (ja dałam 4). Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
5.Barszcz przecedzamy i dodajemy do niego grzybki wraz z wodą, w której się gotowały. Doprawiamy łyżką cukru i posypujemy posiekaną natką pietruszki (można pominąć). W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem (z umiarem oczywiście, bo mój barszcz był dość pikantny….:) ).
Komentarze