Instrukcje wykonania dostałam od teścia, mówi że jest dobry, gdy go ugotuje.
1 godz. 30 min
Składniki:
Około 1 kg kiszonej kapusty
Około 2 litrów wody
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, przyprawa uniwersalna, kostka rosołowa, sól, pieprz,
Zaprawka: 2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki maki rozcieńczyć w pół szklanki wody
Barszcz z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna płuczemy chociaż raz, ale nie wyciskamy bardzo. Następnie wrzucamy do garczka i zalewamy woda, aby nakryła kapustę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka, zaprawiamy i gotujemy jeszcze 5 min. Wodę należy w małej ilości dolać gdyby wyparowała podczas gotowania. Barszcz najlepiej odstawić na jakiś czas, np. 2 h, wtedy się zgryzie.
Komentarze