Barszcz wigilijny z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz czerwony:
Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie
zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,
przecedzamy. Podawać z pierożkami.
2.Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
3.Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę
obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na
maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Komentarze