Fakt,faktem wymaga więcej zachodu niż zwykły barszcz,ale czego się nie robi dla kubków smakowych.Pyszny
Składniki:
40 dag buraków
20 dag włoszczyzny
1,1/2l wody
15 dag kapusty włoskiej
15 dag obranych ziemniaków
10 dag namoczonej fasoli perłowej(parę godzin przed gotowaniem)
6 dag koncentratu pomidorowego(12 %)
1/8 l kwasu burakowego
1/8 l śmietany
2 dag mąki
sól,cukier,ząbek czosnku
Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę ugotować,osolić,gdy jest miękka.Z połowy buraków i włoszczyzny(opłukanej i oczyszczonej)ugotować wywar.Resztę buraków i włoszczyznę również oczyścić i pokroić na paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach w kostkę.Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną włoska kapustę.Ziemniaki ,pokroić w przecedzonym wywarze . Do wywaru wlać mąkę rozmieszana z 1/8 l zimnej wody,zagotować,włożyć jarzyny,fasolę,przecier,wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem buraczanym.Przyprawić do smaku roztartym czosnkiem z odrobiną soli i cukrem
Porady
Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z kości
Komentarze