Bardzo lubię szczaw, ponieważ jest kwaskowaty. W zupie sprawdza się najlepiej, dlatego od czasu do czasu serwuje barszcz szczawiowy z lekkimi modyfikacjami.
Składniki:
Barszcz:
woda - 2 l.
warzywa suszone - 2 łyżki
udko z kurczaka - 1 szt.
szczaw - 5-6 łyżek ( ze słoiczka )
sól - do smaku
pieprz - do smaku
jaja na twardo - 2 szt.
śmietana 18 proc - 2 łyżki
marchew - 1 szt.
Barszcz - krem szczawiowy i puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować bulion. Do garnka wlać wodę, umieścic udko i gotować na wolnym ogniu. Dodać kostkę rosołową, warzywa suszone i pokrojoną w kosteczkę marchew. Gdy mięso zmięknie dodać szczaw. Dalej gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.
2.Kiedy barszcz będzie ugotowany, zmiksować blenderem.
Dodać posiekane w kostkę jaja na twardo oraz zahartowaną śmietanę.
3.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na 4 części. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić. Odparować.
Kiełbasę,cebulę i bekon pokroić w małą kostkę.
Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać kiełbaskę. Smażyć do zarumienienia się kiełbasy.
4.Do ziemniaków dodać cebulę z kiełbasą. Dodać masło. Ziemniaki ugnieść, tworząc puree.
Bekon przyprawić solą i papryką. Następnie podsmażyć z masłem na bardzo małym ogniu, gdy się zrumieni będzie gotowy.
Skwareczkami z bekonu posypać już nałożone na talerz ziemniaczki.
Porady
Do puree najlepiej użyć swojej ulubionej kiełbasy.
Komentarze