Barszcz czerwony

4.51 (189 ocen)

Taki barszczyk + krokiet = wyśmienity obiad!

Składniki:

  • 4l wody
    ok 40 dag boczku gotowanego wędzonego
    plaster boczku surowego wędzonego
    ok 7 - 8 buraków
    0,5 - 1 łyżka octu
    2 grzybki suszone
    2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie
    sól, pieprz, magii

    Ewentualnie w przypadku barszczu zabielanego:
    łyżeczka mąki
    2 płaskie łyżki śmietany kwaśnej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz czerwony 1. Grzybki namoczyć ok 1h.
    Boczek gotowany wędzony wrzucić do wody, gotować. Wyjąć boczek, do wywaru dodać obrane, pokrojone na 4 buraki, wrzucić plaster surowego boczku wędzonego oraz namoczone grzybki wraz z wodą w której były moczone.
  • Potarte buraki 2. Gdy buraki będą miękkie, wyjąć kilka, potrzeć na tarce i wrzucić ponownie do wywaru. Gotować. Odcedzić. Dodać ocet i przyprawy, zagotować.

Porady

Ilość octu uzależniona od kwasowości zupy jaką chcemy uzyskać. Można zrobić barszcz zabielany w tym wypadku należy w garnuszku rozmieszać łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody z ok 2 płaskimi łyżkami śmietany, dodać szczyptę soli, wymieszać by nie było grudek, ubrać chochlę barszczu czerwonego, wlać do mąki ze śmietaną, aby zahartować, wlać do całości zupy, zagotować. Barszcz można zagotować tylko i wyłącznie w momencie gdy jest przygotowywany, gdy go odgrzewamy nie można, gdyż w takim wypadku zmieni kolor czerwony na brązowy. Barszcz podajemy z krokietem, uszkami lub ugotowanymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować