Bardzo truskawkowa pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach, wciąż ubijając dodawać małymi porcjami cukier, pamiętając, żeby przed dodaniem kolejnej porcji poprzednia się dobrze zmieszała z białkiem.
Po dodaniu całego cukru zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać ocet i mąkę i krótko zamieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placek o średnicy ok. 20-22 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, włączyć termoobieg i piec przez 90 minut.
Po upieczeniu studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez ok. 2 godziny, wyjąć na talerz i przystąpić do dekorowania.
2.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i udekorować nią bezę.
Na śmietanie ułożyć truskawki, polać sosem przygotowanym z pół szklanki truskawek.
Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Komentarze