Składniki na 2 lub 3 baranki:
300g mąki
25g drożdży
100ml mleka
100g cukru
70g masła
1 jajko + jajko lub żółtko do posmarowania bułek
Kokos oraz kilka rodzynek
Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Masłem polać ciasto i ponownie je zagnieść, ale już w misce. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie chwilkę go wyrobić. Z ciasta oderwać 2 – 3 większe kawałki na głowy, a pozostałe mniejsze na tułów rogi oraz nogi. Kawałki na głowy i tułów formować w kuleczki i układać obok siebie. Rogi i nogi powstają poprzez utworzenie wałeczków z ciasta, wałki na rogi trzeba dodatkowo skręcić w ślimaka. Dodatkowo należy wcisnąć rodzynkę, aby powstało oko baranka. Gotowe baranki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kokosem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia
Komentarze