Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1/2 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drozdze, dodajemy 1 łyzeczke cukru i 1 łyżke mąki.Mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Gdy zaczyn wyrosnie dodajemy do niego pozostałe skladniki;wlewamy jaja,pozostałe mleko,wsypujemy cukier,sol,mąkę.Na koniec wlewamy maragrynę.Wyrabiamy, az ciasto bedzie odchodzilo od rąk.ciasto przykrywamy sciereczką i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1/2 godziny.
2.Ciasto wyjemujemy z miski, wyrabiamy jeszcze ok minuty.Odrywamy wiekszy kawałek ciasta i formujemy pyszczek baranka,ukladamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Z dwoch mniejszych kulek ciasta formujemy rogi:
kulkę ciasta wałkujemy rekami na długosc ok 20 cm i zwijamy w ślimaka.
Rogi układamy koło pyszczka,pamietając o tym, zeby koniec ciasta podłożyc pod spód.
3.Urywając po kawałku ciasta formujemy tułów baranka, ktory bedzie sie skladal się z ciasta zwiniętego w ślimaka.Każdego zwiniętego ślimaka podkładamy pod spód poprzedniego.Z małych kawałkow ciasta formujemy takze łapki i ogonek.
4.Gotowego baranka smarujemy mlekiem.Ze sliwki robimy oczy i buzię.W środek każdego ślimaka wkładamy dosc głeboko rodzynki/zurawinę.Posypujemy sezamem.
Baranka pieczemy ok 25 minut w 160 stopniach.
Porady
Baranka mozna zrobic w wersji na słono, z oliwkami.
Komentarze