Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

4.9 (171 ocen)

Soczyste i aromatyczne szaszłyki z mięsa mielonego to specjał kuchni bałkańskiej. Podaj go z sosem tzatziki lub czosnkowym i surówką.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    1 czerwona cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1/4 czerwonej papryki,
    1 łyżka oliwy,
    1 łyżka sosu sojowego,
    1 łyżka natki pietruszki,
    1 łyżka kolendry,
    1 łyżeczka kminku,
    1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.9 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Szaszłyki

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szaszłyki 1. Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • szaszlyki 2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak.
  • szaszlyki 3. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano.
    Smacznego :)

Porady

1) Szaszłyki można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować