Mocno bakaliowe placki z masą budyniowo-brzoskwiniową, środkiem biszkoptowo-kawowym oraz bakaliami i brzoskwiniami zalanymi galaretką brzoskwiniową.....
Bakaliowy torcik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.8 białek ubic z 20 dkg cukru, dodac 3 żółtka i ubić na gęstą masę.
Wymieszać dokładnie bakalie (po 10 dkg: orzechy siekane i mielone, kokos, rodzynki) oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Do ubitej masy dodać wymieszane bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Podzielić na dwie porcje (rozlać do dwóch tortownic o śrdnicy 28 cm) i piec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni około 20-25 minut. Wystudzić. Zaparzyć szklankę kawy rozpuszczalnej.
Z puszki brzoskwiń odlać syrop do garnka (brzoskwinie pozostawić do ocieknięcia na sicie) i do syropu dolać 3/4 szklanki wody niegazowanej. 5 żółtek ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 2 suche budynie śmietankowe i wyrobić łyżką. Następnie dodać do tego pół szklanki syropu z wodą i łyzkę mąki - wyrobic łyżką. Pozostały syrop z wodą zagotować, wlać do niego urobioną wcześniej łyzką masę i mieszac cały czas, aż zrobi się budyń. Uwaga: mieszac na bardzo małym ogniu, aby nie przypalić. Wystudzić masę budyniową. Utrzeć 1,5 kostki masła i dodawać do niego powoli przestudzoną masę budyniową - ucierać. Powstanie krem, który należy podzielic na trzy części. Do szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej dolac spirytus. Na pierwszy placek wyłożyć pierwszą część kremu.
Na kremie ułożyć podłuzne biszkopty maczane w kawie ze spirytusem.
Na biszkoptach położyć drugą część kremu, a na nim drugi placek.
Na drugim placku wyłożyć trzecią część kremu, a na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Między brzoskwiniami ułożyć bakalie: pestki dyni, suszone wiśnie, migdały i rodzynki.
Rozrobić galaretkę brzoskwiniową wg przepisu na opakowaniu (można dac trochę mniej wody), odczekac aż zacznie gęstnieć.
Zalać galaretką wierzch ciasta - torcika, który należy przechowywać w lodówce.
Komentarze