Bakaliowy torcik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Mocno bakaliowe placki z masą budyniowo-brzoskwiniową, środkiem biszkoptowo-kawowym oraz bakaliami i brzoskwiniami zalanymi galaretką brzoskwiniową.....

Składniki:

  • mąka 1 łyżka
    żółtka 3 sztuki
    białka 8 sztuk
    cukier 20 dekagramów
    orzechy posiekane 10 dekagramów
    orzechy zmielone 10 dekagramów
    kokos - wiórki 10 dekagramów
    rodzynki 10 dekagramów
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    mąka pszenna 1 łyżka
    żółtka 5 sztuk
    puszka brzoskwiń w syropie duża 1 puszka
    woda 3/4 szklanki
    budyń o smaku śmietankowym potrzebny sam proszek budyniowy 2 opakowania
    masło 1,5 kostki
    spirytus 2 łyżeczki
    kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
    biszkopty podłużne duże opakowanie 1 opakowanie
    galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
    cukier 3 łyżki

    bakalie (pestki dyni, rodzynki, migdały, suszone wiśnie) 0.5 szklanki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Bakaliowy torcik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 8 białek ubic z 20 dkg cukru, dodac 3 żółtka i ubić na gęstą masę.

    Wymieszać dokładnie bakalie (po 10 dkg: orzechy siekane i mielone, kokos, rodzynki) oraz mąkę i proszek do pieczenia.

    Do ubitej masy dodać wymieszane bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

    Podzielić na dwie porcje (rozlać do dwóch tortownic o śrdnicy 28 cm) i piec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni około 20-25 minut. Wystudzić. Zaparzyć szklankę kawy rozpuszczalnej.

    Z puszki brzoskwiń odlać syrop do garnka (brzoskwinie pozostawić do ocieknięcia na sicie) i do syropu dolać 3/4 szklanki wody niegazowanej. 5 żółtek ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 2 suche budynie śmietankowe i wyrobić łyżką. Następnie dodać do tego pół szklanki syropu z wodą i łyzkę mąki - wyrobic łyżką. Pozostały syrop z wodą zagotować, wlać do niego urobioną wcześniej łyzką masę i mieszac cały czas, aż zrobi się budyń. Uwaga: mieszac na bardzo małym ogniu, aby nie przypalić. Wystudzić masę budyniową. Utrzeć 1,5 kostki masła i dodawać do niego powoli przestudzoną masę budyniową - ucierać. Powstanie krem, który należy podzielic na trzy części. Do szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej dolac spirytus. Na pierwszy placek wyłożyć pierwszą część kremu.

    Na kremie ułożyć podłuzne biszkopty maczane w kawie ze spirytusem.

    Na biszkoptach położyć drugą część kremu, a na nim drugi placek.

    Na drugim placku wyłożyć trzecią część kremu, a na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie.

    Między brzoskwiniami ułożyć bakalie: pestki dyni, suszone wiśnie, migdały i rodzynki.

    Rozrobić galaretkę brzoskwiniową wg przepisu na opakowaniu (można dac trochę mniej wody), odczekac aż zacznie gęstnieć.

    Zalać galaretką wierzch ciasta - torcika, który należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.92 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

Bakaliowy sernik

To może cię zainteresować