Bakaliowy pęczak

0 (0 ocen)

  • 30 min

To pyszny deser ale nie tylko. Sałatkę tę można podać jako jedno z dań wigilijnych. Ma przyjemny, słodkawy smak i z pewnością posmakuje każdemu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 1/2 szklanki pęczaku
    • 1/2 szklanki suszonych moreli
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki suszonych śliwek,
    • ½ szklanki orzechów włoskich
    • 2 łyżki miodu,
    • Cynamon do smaku.

Bakaliowy pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak gotujemy na sypko. W tym celu należy zagotować 1 1/3 szklanki wody, lekko ją posolić, dodać oliwy i zarzucić kaszę. Gotować do miękkości. Odstawić by napęczniała. . Gdy jest jeszcze letnia łączymy ją z miodem i cynamonem. Bakalie kroimy, mieszamy razem z pęczakiem. Gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy