Bakaliowy sernik

4.92 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Przepyszny świąteczny sernik z mnóstwem bakalii. To prawie sernikowy keks :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko

    Masa serowa:
    500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g śliwek kalifornijskich
    50 g suszonych daktyli
    50 g suszonych moreli
    1 czubata łyżka mąki pszennej

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    1 łyżka oleju

    suszona żurawina
Wystaw ocenę:

4.92 (215 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Bakaliowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Suszone śliwki, morele i daktyle drobno pokroić. Wsypać mąkę pszenną, wymieszać obtaczając pokrojone suszone owoce.

    Białka ubić na sztywną pianę.

    Do miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać pianę z białek, jeszcze raz wymieszać łyżką.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę z olejem rozpuścić na parze, wymieszać. Polać ostudzony sernik.

    Żurawinę posiekać, posypać po jeszcze płynnej czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować