Bakaliowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.
Do miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać pianę z białek, jeszcze raz wymieszać łyżką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.
3.Polewa:
Czekoladę z olejem rozpuścić na parze, wymieszać. Polać ostudzony sernik.
Żurawinę posiekać, posypać po jeszcze płynnej czekoladzie.
Komentarze