Bakaliowe ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasteczka łączą w sobie wszystko co lubię: zdrowe płatki owsiane oraz słodkie bakalie. Zajadają się nimi wszyscy, którzy mają okazję ich u mnie skosztować!

  • 45 min

Składniki:

  • - 200g miękkiej margaryny
    - 3/4 szklanki cukru
    - dwie łyżeczki cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - szklanka mąki
    - 1/2 łyżeczki sody
    - szczypta soli
    - 2 1/2 szklanki płatków owsianych
    - szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone żurawiny, posiekane suszone morele, płatki migdałów, wiórki kokosowe)

Bakaliowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier waniliowny i ucierać kolejne 2-3 minuty. Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • 2. Do powstałej masy dodać przygotowaną mąkę, szczyptę soli, sodę, płatki owsiane oraz bakalie. Wymieszać dokładnie masę łyżką.
  • 3. Wyłożyć blaszkę papierem lub folią aluminiową. Formować niewielkie kulki ręka lub kłaść łyżką na blaszkę. Lekko spłaszczyć. Pamiętać o zostawieniu odstępów pomiędzy ciasteczkami. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie ale po odstawieniu do wystygnięcia stwardnieją i będzie można je wyłożyć na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy