Wspaniałe, słodkie, mocno bakaliowe babeczki są najlepszym sposobem na słodką zabawę w kuchni.Chrupiące orzechy i pestki zanurzone w bajecznie słodkim karmelu przygotowałam wraz z moją córką Agatką.
Bakaliowo-karmelowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wlać miód,dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż zawartość zacznie gęstnieć, karmelizować (uzyskamy jasny bursztynowy kolor karmelu).
2.Rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka.Białko ubić na sztywną pianę.Do pojemnika z ubitym białkiem wlewać delikatnie karmel i mieszać.Wszystko ponownie przełożyć do rondla, wsypać mieszankę orzechów i pestek, podgrzewać jeszcze minutę,wymieszać.
3.Masę karmelowo-bakaliową wlać do foremek na babeczki i wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Wyjąć, schłodzić, następnie przełożyć do lodówki na 120-180 minut.
4.Uwaga:do karmelu możemy dodać orzechy włoskie, nerkowca,ziemne,laskowe,pistacje,pestki dyni,migdały, słonecznik łuskany, to co najbardziej przypadnie nam do gustu.
Komentarze