Bakaliowo-karmelowe babeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, słodkie, mocno bakaliowe babeczki są najlepszym sposobem na słodką zabawę w kuchni.Chrupiące orzechy i pestki zanurzone w bajecznie słodkim karmelu przygotowałam wraz z moją córką Agatką.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka orzechów i pestek (pestki dyni,orzechy :nerkowca,piniowe,ziemne,pistacje): 35 dekagramów
    - cukier (biały kryształ): 15 dekagramów
    - miód (naturalny): 8 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka

Bakaliowo-karmelowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać miód,dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż zawartość zacznie gęstnieć, karmelizować (uzyskamy jasny bursztynowy kolor karmelu).
  • 2. Rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka.Białko ubić na sztywną pianę.Do pojemnika z ubitym białkiem wlewać delikatnie karmel i mieszać.Wszystko ponownie przełożyć do rondla, wsypać mieszankę orzechów i pestek, podgrzewać jeszcze minutę,wymieszać.
  • 3. Masę karmelowo-bakaliową wlać do foremek na babeczki i wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Wyjąć, schłodzić, następnie przełożyć do lodówki na 120-180 minut.
  • bakaliowe love 4. Uwaga:do karmelu możemy dodać orzechy włoskie, nerkowca,ziemne,laskowe,pistacje,pestki dyni,migdały, słonecznik łuskany, to co najbardziej przypadnie nam do gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy