Babka orzechowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Puszysta, wilgotna, z mnóstwem rodzynek.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 jajka
    100 g masła
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g mielonych orzechów włoskich
    ok. 50 g rodzynek

    do dekoracji: tęczowe żelki
    gotowy lukier

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy, zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać łyżką. Wyłożyć do małej formy babkowej (ok.12 cm wysokości). Piec ok. 45- 50 minut w 180°C. Ostudzić i dowolnie dekorować. Można również z tego ciasta upiec muffinki (20 minut w180°C).
    2. Kokarda jest z tęczowych żelek z firmy zozole. Żelkę przekroiłam na pół, każdą zagięłam tworząc "motylka" i wetknęłam w jeszcze płynny lukier. Drugą żelkę przecięłam na pół i jeszcze wzdłuż i przykleiłam do lukru, a "węzełek" to też kawałek żelki przyklejony na lukier.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy