Babka, w której mąkę zastępują zmielone orzechy. Jest wilgotna, aromatyczna i nie wysycha, nawet po dwóch czy trzech dniach.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
200 g orzechów włoskich (z 6 połówek odłóż do dekoracji)
6 jaj, osobno białka i żółtka
120 g cukru
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki mąk tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki białych dropsów czekoladowych
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Dekoracja:
polewa czekoladowa
2 łyżki dropsów z czekolady do dekoracji
Babka orzechowo-czekoladowa z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera wlej żółtka, dodaj cukier i ubij na biały puch. Czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej, ostudź. Przestygniętą czekoladę dodaj do żółtek i wymieszaj.
2.Orzechy zmiel. Dodaj razem z mąką i proszkiem do pieczenia do masy żółtkowej. Białko ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy orzechowej. Dodaj czekoladowe draże i wymieszaj.
3.Formę półokrągłą o wym. 30x10 cm i wysok. 5 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Napełnij ciastem. Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
4.Ostudzone ciasto wyjmij z formy, polej polewą i ozdób orzechami i czekoladowymi kropelkami.
Komentarze