Babka na cieście drożdżowo – serowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatna w smaku, puszysta i wilgotna dzięki dodatku sera do ciasta. Dłużej zachowuje świeżość niż zwykłe ciasto drożdżowe.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Składniki:
    450g mąki
    250g sera białego półtłustego
    30g drożdży
    100ml mleka
    5 łyżek oleju
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    2 jajka
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka na cieście drożdżowo – serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić. Mleko lekko podgrzać z olejem, ma być ciepłe lecz nie gorące. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki razem połączyć. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić pod przykryciem na 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrobić. Przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować