babka marchewkowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

proste ,bardzo smaczne ciasto.Dzięki marchewce jest lekko wilgotne,a cynamon nadaje mu wspaniały zapach

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - marchewka (starta na tarce na dużych oczkach): 3 sztuki
    - masła: 15 dekagramów
    - cukier zwykły: 15 dekagramów
    - mąka: 25 dekagramów
    - posypka czekoladowa: 10 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - cynamon,: 1.5 łyżeczki
    - orzechy wloskie grubo krojone: 10 dekagramów
    - tłuszcz i bułka do formy: 3 łyżki


Babka marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło utrzeć z cukrem
  • 2. dodawać jajka ucierając
  • 3. do utartego masła z cukrem i jajkami
  • 4. dodajemy marchewkę jeszcze ucieramy
  • 5. dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, posypką czekoladową i częścią orzechów, mieszamy
  • 6. ciasto dajemy do formy posypujemy pozostałą cześć orzechów
  • 7. wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut
  • 8. temperatura pieczenia 175 st c

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy