Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel
2.Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z koglem-moglem
3.Tłuszcz rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy białkowo-żółtkowej. Dodaj również resztę składników i zmiksuj.
4.tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką manna specjalnej formy do gotowania babki.
5.Zamknij szczelnie formę i najlepiej owiń ją naokoło taśmą wtedy nie ucieka z niej ciepło i jest szczelna.
6.Następnie wstaw do wysokiego garnka z gotującą się woda i postaw coś ciężkiego na formę aby nie pływała. Ja zawsze wykorzystuje puszki z konserwami lub kajmakiem. Przykryj garnek i gotuj 1,5 godziny. wtedy mamy pewność ,że jest wyrośnięta.
7.po ugotowaniu otwórz ją i pozostaw do wystudzenia wtedy będzie miała gładkie boki.
8.Po wystudzeniu wyłóż babkę na talerz i udekoruj lukrem lub polewą
Porady
Babkę można zrobić marmurkowa czyli odłóż do miseczki troszkę ciasta i dodaj kakao.
Komentarze