Babka dyniowa

4.49 (147 ocen)

zapraszam na jesienne ciasto czyli babkę dyniową

Składniki:

  • 350 g dyni
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    100 ml oleju
    125 ml maślanki
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery

Babka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do rondelka, wlać 100 ml wody i ugotować dynię do miękkości ( pilnować aby się nie przypaliła). Ostudzić i zblendować na gładko.
    Do miski wlać olej, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jajka, nadal ucierając. W kolejnym kroku dodać maślankę, oraz zblendowaną dynię. Dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek oraz gałkę. Następnie partiami dodawać do mokrych składników i za pomocą miksera połączyć. Przełożyć do formy do babki ( ja użyłam silikonowej róży). Piec w 180 st około 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić i polać babkę, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować