babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tania i puszysta babeczka, pełna rodzynek, pachnąca masełkiem i wanilią. Przepis na 1 dużą babkę lub dwie małe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 550 gramów mąki pszennej tortowej
    4 łyżki stopionego, schłodzonego masła
    4 żółtka
    55 gramów drożdży
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru waniliowego
    6 łyżek cukru
    lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji
    2 garście rodzynek
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy drożdże 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do „ruszenia”.
    Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem.
    Mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, pozostałe mleko, wyrośnięty i wymieszany rozczyn, pianę żółtkową, zagniatamy elastyczne ciasto ( ostatecznie ma się lekko lepić).
    Dużą formę babkową o średnicy 27 cm lub dwie małe foremki o średnicy 22 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, wykładamy ciastem, odstawiamy je w ciepłe miejsce do co najmniej podwójnego powiększenia objętości. Ciasto ma sięgać powyżej wysokości ¾ foremki.
    Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(funkcja oczywiście góra - dół) i pieczemy około 35 – 40 minut ( małe babki 35 minut), do suchego patyczka. Jeśli zauważymy, że babka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, przykryjmy ją folią aluminiową.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem czy polewą czekoladową.

Porady

Rodzynki możemy wcześniej sparzyć wrzątkiem lub namoczyć w rumie. Do lukru możemy dodać parę kropel oleju, będzie się pięknie błyszczał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować