BABKA CYTRYNOWA

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczna babka, która znika w mig :-)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    6 jajek
    30 dag szklanki cukru pudru
    30 dag mąki
    proszek do pieczenia
    1-2 duże cytryny

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Margarynę, żółtka i cukier utrzeć.
  • 2. - Dodać startą skórkę i sok z 1 cytryny oraz mąkę z proszkiem.
  • 3. - Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
  • 4. - Wymieszać razem i piec ok. 45 minut w 180-200 stopniach.
  • 5. NA KONIEC:
    Babkę polewam lukrem oraz przesypuję startą skórką z cytryny.

Porady

ZASADA W PIECZENIU: Proszku do pieczenia dodaje się odpowiednio do ilości mąki, tj. 1 szklanka mąki = 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy