Pyszna,aromatycznie kawowa i niezbyt pracochłonna słodkość.
1 godz. 30 min
Składniki:
250 g masła lub margaryny (dałam pół na pół)
200 g cukru
1 opak.cukru waniliowego
75 ml mleka
4 jajka
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki kakao
Lukier:
ok.150 g cukru pudru
3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy
Babka caffe-latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, kolejno wbijać po 1 jajku, dokładnie ucierając. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i solą i wlać mleko. Wymieszać dokładnie całość. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać sypką kawę, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić jasną. Do natłuszczonej keksówki przełożyć najpierw część z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 1 godziny. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z kawą i polać wierzch ciasta..
Komentarze