wilgotna, pyszna babka, nie czuć w niej ziemniaków
2 godz.
Składniki:
Forma na babkę
25 dag ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
4 średnie jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szkl cukru
skórka otarta z 1 cytryny
sok z cytryny bądź aromat cytrynowy
Lemon curd
sok z 1 cytryny
1 łyżka margarny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Babka ziemniaczana z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka na sztywną pianę.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbjać po jednym żółtku, stopniowo dodawać ziemniaki, mąkę i aromaty. Na koniec delikatnie wymieszać z białkami. Wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok `1 godz w 200 st do tzw suchego patyczka.
2.Wszystkie składniki na lemon curd podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia. Babkę polać ciepłym sosem.
Komentarze