Babka ziemniaczana z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

wilgotna, pyszna babka, nie czuć w niej ziemniaków

  • 2 godz.

Składniki:

  • Forma na babkę
    25 dag ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    4 średnie jajka
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szkl cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z cytryny bądź aromat cytrynowy

    Lemon curd
    sok z 1 cytryny
    1 łyżka margarny
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Babka ziemniaczana z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywną pianę.
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbjać po jednym żółtku, stopniowo dodawać ziemniaki, mąkę i aromaty. Na koniec delikatnie wymieszać z białkami. Wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok `1 godz w 200 st do tzw suchego patyczka.
  • babka 2. Wszystkie składniki na lemon curd podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia. Babkę polać ciepłym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy