Jest to danie regionalne z Suwalszczyzny, skąd pochodzę.Babka jest najsmaczniejsza na drugi dzień, polana śmietaną, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.
Składniki:
2 kg ziemniaków
30 dag kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
3 jajka
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół szkl.kaszy manny
łyżka majeranku
sól, pieprz
szkl.śmietany 18%
szczypiorek do dekoracji
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
2.Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z kiełbasą, na wytopionym tłuszczu zrumienić cebulę z czosnkiem.
3.Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.(odlać sok, który puszczą).
4.Masę ziemniaczaną przełożyć do głębokiej miski.Dodać ostudzoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Wbić żółtka jaj, wsypać kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać ubitą pianę z białek, natkę i dokładnie wymieszać.
5.Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem okrągłej formy (26cm). Piec ok.1,5 godz. w temp.180 st.Upieczoną, gorącą, babkę kroić na porcje, polać śmietaną, przyozdobić szczypiorkiem.
Komentarze