Dosyć dawno nie piekłam babki a bardzo lubimy .A miałam w domu chałwę naszła mnie ochota aby upiec babkę chałwową .Bardzo nam smakowała
1 godz. 20 min
Składniki:
20 dkg masło lub margaryna
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
15 dkg chałwy ja dałam trzy małe po 65 g jeden
Babka z dodatkiem chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z odrobiną soli.
Chałwę rozdrabniamy widelcem.
Do miski
dajemy miękkie masło ubijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier ,chałwę i żółtka ucieramy na gładką masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy już ręcznie
.Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wierzch lekko
wyrównać.Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 50 minut.Wystudzoną babkę dekorujemy dowolnie .
Komentarze