Babka z dodatkiem chałwy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dosyć dawno nie piekłam babki a bardzo lubimy .A miałam w domu chałwę naszła mnie ochota aby upiec babkę chałwową .Bardzo nam smakowała

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 20 dkg masło lub margaryna
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    15 dkg chałwy ja dałam trzy małe po 65 g jeden
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z dodatkiem chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z odrobiną soli.
    Chałwę rozdrabniamy widelcem.
    Do miski

    dajemy miękkie masło ubijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier ,chałwę i żółtka ucieramy na gładką masę.
    Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy już ręcznie
    .Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wierzch lekko

    wyrównać.Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 50 minut.Wystudzoną babkę dekorujemy dowolnie .

    POLECAM!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować