Składniki:
250 g mąki
250 ml mleka
150 g cukru
50 ml oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki octu winnego
Oraz:
pół szklanki szpinaku
Babka wielkanocna ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej miseczce mieszamy suche składniki. W drugiej miseczce mieszamy mokre składniki . Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Szpinak gotujemy do miękkości i blendujemy na gładką masę.
Masę dzielimy na części. Do jednej miseczki dodajemy lekko podgotowany i zblendowany szpinak, mieszamy, drugą pozostawiamy białą. Białą masę wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, na wierzch masę zieloną.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Babkę studzimy i polewamy dowolnym lukrem.
Porady
Babkę możemy również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze