Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka (najlepiej by miały pokojową temperaturę) zmiksować na puch ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz delikatnie wlewać chłodną margarynę. Na koniec dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Formę do babek dobrze natłuścić margaryną i oprószyć bułką tartą. Przełożyć 3/4 ciasta do formy.
2.Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na białą część ciasta. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-45 min w temperaturze ok 170-180 stopni. Wystudzoną babkę polać dowolną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Można ozdobić groszkami kolorowymi, posypką lub bakaliami mielonymi.
Komentarze