Rozpływa się w ustach, bo jest lekka jak puch. Wszyscy się nią zajadają.
Składniki:
25 dag masła
15 dag cukru
1/2 op. cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
1/2 kg mąki
1/2 op. proszku do pieczenia
100-125 ml mleka
kawałki czekolady lub rodzynki
bułka tarta i margaryna do formy
Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Godzinę wcześniej wyjmujemy składniki, by miały temperaturę pokojową.
2.Ucieramy masło ze szczyptę soli i cukrami na puch. Dodajemy żółtka i mieszamy z masą. Ucieramy, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
3.Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy do 3/4 wysokości, bo w trakcie pieczenia urośnie.
Pieczemy w temp. 180 °C ok. 40 minut. Ostudzoną możemy polać stopioną czekoladą.
Komentarze