Babka wielkanocna

4.51 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rozpływa się w ustach, bo jest lekka jak puch. Wszyscy się nią zajadają.

Składniki:

  • 25 dag masła
    15 dag cukru
    1/2 op. cukru waniliowego
    4 jajka
    szczypta soli
    1/2 kg mąki
    1/2 op. proszku do pieczenia
    100-125 ml mleka
    kawałki czekolady lub rodzynki
    bułka tarta i margaryna do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Godzinę wcześniej wyjmujemy składniki, by miały temperaturę pokojową.
  • 2. Ucieramy masło ze szczyptę soli i cukrami na puch. Dodajemy żółtka i mieszamy z masą. Ucieramy, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy do 3/4 wysokości, bo w trakcie pieczenia urośnie.
    Pieczemy w temp. 180 °C ok. 40 minut. Ostudzoną możemy polać stopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować