Babka waniliowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka jest bardzo smaczna

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    0,5 szklanki soku Multiwitamina lub oranżady
    0,5 szklanki oleju słonecznikowego
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy 40 gram bez cukru
    1 łyżka cukru waniliowego domowego
    oraz
    100 gram rodzynek + 1 szklanka słodzonej wody do namoczenia rodzynek
    Lukier
    6 łyżek cukru pudru
    3 łyżki syropu malinowego
    Ok. 1 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka waniliowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka waniliowa z rodzynkami 1. Tym razem upiekłam bez rodzynek
  • Babka waniliowa z rodzynkami 2. Rodzynki zalać słodką wodą i odstawić na ok. 1 godzinkę. Następnie dokładnie osączyć, potem oprószyć je mąką na sitku, aby nadmiar mąki opadł. Rozgrzać piekarnik do 180 st. góra dół.
    Tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm lub formę keksową posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia.
    Jajka ubić z cukrami . Ubijać ok. 7 minut, aż cukier dokładnie się rozpuści.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo na przemian : mąkę z proszkiem i budyniem oraz olej i sok.
    Wyłączamy mikser i dodajemy rodzynki
    Piec w 180 st ok. 35- 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.
    Składniki lukru utrzeć razem i polać babkę. Udekorować dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować