Babka waniliowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tym razem upiekłam bez rodzynek
2.Rodzynki zalać słodką wodą i odstawić na ok. 1 godzinkę. Następnie dokładnie osączyć, potem oprószyć je mąką na sitku, aby nadmiar mąki opadł. Rozgrzać piekarnik do 180 st. góra dół.
Tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm lub formę keksową posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrami . Ubijać ok. 7 minut, aż cukier dokładnie się rozpuści.
Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo na przemian : mąkę z proszkiem i budyniem oraz olej i sok.
Wyłączamy mikser i dodajemy rodzynki
Piec w 180 st ok. 35- 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.
Składniki lukru utrzeć razem i polać babkę. Udekorować dowolnie.
Komentarze