Babeczki pomarańczowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę i pomarańczę sparz, zetrzyj z obydwu skórkę a z połowy cytryny wyciśnij sok.
2.Masło utrzyj do białości, dodawaj stopniowo cukier i syrop i dalej ucieraj, ten cukier nie rozpuści się całkowicie ale dopiero podczas pieczenia. Ucieraj dalej i dodawaj po 1 jajku, potem białka.
3.Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z jogurtem. Na koniec ucierania wlej sok i dodaj skórki z owoców.
4.Ciasto wylej do 1 keksówki lub upiecz jako babeczki. U mnie wyszło 8 babeczek i 1 mniejsza keksówka. Ciasta musi być na 2/3 wysokości formy. Mniejsze piekłam w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 25 minut a keksówkę 40 minut. Z papierowych foremek nie trzeba ciasta od razu wyciągać.
Komentarze