Babeczki pomarańczowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

Małe babeczki pieczone jako świąteczne, słodkie podarki. Można je zapakować i podarować jako jadalny upominek, ucieszy każdego.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    200 g cukru demerara
    2 łyżki syropu kolonowego
    4 jajka
    2 białka
    200 g mąki mąki orkiszowej jasnej
    70 g mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cytryna, skórka i sok z 1/2 cytryny
    1 pomarańcza, tylko skórka
    2 łyżki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki pomarańczowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę i pomarańczę sparz, zetrzyj z obydwu skórkę a z połowy cytryny wyciśnij sok.
  • 2. Masło utrzyj do białości, dodawaj stopniowo cukier i syrop i dalej ucieraj, ten cukier nie rozpuści się całkowicie ale dopiero podczas pieczenia. Ucieraj dalej i dodawaj po 1 jajku, potem białka.
  • Ciasto 3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z jogurtem. Na koniec ucierania wlej sok i dodaj skórki z owoców.
  • Babeczki 4. Ciasto wylej do 1 keksówki lub upiecz jako babeczki. U mnie wyszło 8 babeczek i 1 mniejsza keksówka. Ciasta musi być na 2/3 wysokości formy. Mniejsze piekłam w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 25 minut a keksówkę 40 minut. Z papierowych foremek nie trzeba ciasta od razu wyciągać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować