Babeczki owocowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać krążki i wylepiać foremki do babeczek. Włożyć na 10 min do lodówki. Następnie upiec je w piekarniku w temp. 180 st. C przez 12-15 min. Wystudzić i wyjąć z foremek.
Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z 2 cytryn i masło pokrojone na kawałki. Całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki lub rózgi, aż krem zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (u mnie trwa to ok. 10- 15 min.). Wystudzić i wstawić do lodówki, tam krem jeszcze zgęstnieje. Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce 7-10 dni.
Komentarze