Babeczki owocowe z kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

Pyszne, orzeźwiające babeczki z sezonowymi owocami i kremem cytrynowym. Krem cytrynowy to lemon curd – mój pierwszy!

Składniki:

  • kruche ciasto:
    110 g mąki (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
    90 g masła
    85 g cukru
    2 żółtka

    krem cytrynowy (lemon curd):
    3 jajka
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    90 g masła
    skórka otarta z 1 cytryny

    dodatkowo: owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki owocowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać krążki i wylepiać foremki do babeczek. Włożyć na 10 min do lodówki. Następnie upiec je w piekarniku w temp. 180 st. C przez 12-15 min. Wystudzić i wyjąć z foremek.

    Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z 2 cytryn i masło pokrojone na kawałki. Całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki lub rózgi, aż krem zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (u mnie trwa to ok. 10- 15 min.). Wystudzić i wstawić do lodówki, tam krem jeszcze zgęstnieje. Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce 7-10 dni.

    Babeczki napełnić schłodzonym kremem, wierzch udekorować owocami, najlepiej jagodowymi typu; truskawka, malina, jagoda, borówka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować