Babeczki miętowe

4.5 (181 ocen)

Rozbudzą apetyt nawet najbardziej wybrednych :)

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    80 g cukru
    150 g posiekanej mlecznej czekolady
    2 jajka
    250 ml mleka
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki kropli miętowych „Herbapol”
    opcjonalnie: kilka kropli zielonego barwnika spożywczego (bądź barwnika w proszku)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wmieszać cukier i kawałeczki gorzkiej czekolady.
  • 2. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wmieszać mleko, olej, ekstrakt z mięty, opcjonalnie zielony barwnik spożywczy.
  • 3. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 4. Ciastem napełnić papilotki, którymi wyłożona jest forma do babeczek.
  • 5. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • 6. Wyjmować z formy po lekkim przestygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować