Babeczki kruche z nadzieniem z masy makowej

4.51 (144 ocen)

  • 60 min

U mnie w domu, na Wigilię nigdy nie jadało się niczego z makiem. Ze względu na to, że w tym roku Wigilia jest u mnie, ja podam dwie potrawy z makiem. Jedną z nich będą te kruche babeczki z masą makową z miodem i bakaliami. Nawet nie wiedziałam, że tak bardzo smakuje mi masa makowa. Za rok na pewno z

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Na kruche ciasto:

    225 g mąki pszennej
    150 g masła zimnego
    30 g rozkruszonych migdałów
    1 jajko
    120 g cukru

    Na nadzienie:

    1/2 puszki masy makowej z bakaliami i miodem
    1/2 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 szklanka orzechów włoskich
    3/4 szklanki rozdrobnionych na mąkę migdałów
    1 jajko
    kilka suszonych śliwek, moreli
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki kruche z nadzieniem z masy makowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruchego ciasta:

    W misce łączymy zimne masło pokrojone w kosteczkę, dodać szczyptę soli, migdały zmielone, cukier i połowę mąki. Wymieszać rękoma bądź mikserem. Dodać jajko i reszte mąki. Szybko ugnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do foli spożywczej i do lodówki na min. 30 minut.

    W tym czasie przygotować nadzienie z masy makowej. Do masy dodać skórkę, bakalie i orzechy. Dodać jajko i wymieszać.

    Foremki wysmarować olejem lub masłem przy pomocy pędzelka.

    Nagrzać piekarnik do 175 stopni C.

    Wyciągnąć z lodówki ciasto, przeciąć na pół. Jedną część schować do lodówki, drugą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z placka o grubości ok. 1/2 cm wycinać kółka o średnicy ok. 8 cm. Wyłożyć nimi foremki ok. 10 szt lekko dociskając. Nałożyć masę makową. Z reszty ciasta powycinać gwiazdki i ułożyć na wierzchu. Powciskać kilka orzechów włoskich na wierzch.

    Babeczki piec ok 30 minut. Wyciągać jeszcze ciepłe zanim stwardnieją, gdyż później może być problem w wyciągnięciu ich w całości.

    Powtórzyć to samo z drugą połową ciasta.

Porady

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i przyozdobić miętą :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować