Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (ustawienie pieczenia góra/dół). Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. W garnku podgrzać wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada rozpuści się i wtedy wlać sok pomarańczowy. Mieszać, aż czekolada i sok idealnie połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlać czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane migdały i orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Babeczki trochę urosną, ale pozostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić
2. Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady. Dokładnie wymieszać, aż czekolada i śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to klasyczną trzepaczką. Pozostawić do wystudzenia, w trakcie którego od czasu do czasu przemieszać masę. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki.
Komentarze