babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo efektownie wyglądają i na pewno zasmakują wielbicielom gorzkiej czekolady

  • 60 min

Składniki:

  • na 13 sztuk:
    40 g czekolady mlecznej
    20 g czekolady gorzkiej
    2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i starta skórka
    90 g miękkiego masła
    1 szklanka brązowego cukru
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki drobno posiekanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    200 g czekolady gorzkiej
    250 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Krem

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (ustawienie pieczenia góra/dół). Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. W garnku podgrzać wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada rozpuści się i wtedy wlać sok pomarańczowy. Mieszać, aż czekolada i sok idealnie połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlać czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane migdały i orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Babeczki trochę urosną, ale pozostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić
  • 2. Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady. Dokładnie wymieszać, aż czekolada i śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to klasyczną trzepaczką. Pozostawić do wystudzenia, w trakcie którego od czasu do czasu przemieszać masę. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować