Babeczki czekoladowe z wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, pana cottą o smaku chałwowym i musem pomarańczowym. Czereśnie w syropie zielonym fajnie kontrastowały, a płatki czekoladowe i mięta delikatności dodały.
3 godz.
Składniki:
na 10 babeczek:
ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej,
ok. 2 wafelki czekoladowe,
pana cotta:
100 g chałwy waniliowej,
100 ml słodkiej śmietanki 30%,
300 ml mleka 2%,
2- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (na 400 ml płynu, wg inf. na opakowaniu)
mus pomarańczowy:
3 słodkie pomarańcze,
2 łyżki soku z cytryny,
3 płaskie łyżki cukru trzcinowego,
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ponadto:
płatki czekoladowe,
czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone,
świeże listki mięty.
Babeczki czekoladowe z wafelkami, pana cottą chałwową i musem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafelki kroimy w drobną kosteczkę.
Przygotowanie:
Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek.
2.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Czekoladę ogrzewamy powoli do całkowitego roztopienia, należy ją wymieszać.
Roztopioną czekoladą za pomocą łyżeczki (ok. 1-2 łyżeczki) przekładamy do foremki i rozsmarowujemy wnętrze wszystkich foremek.
Następnie wkładamy pokrojone w drobną kostkę wafelki, które powinny przykleić się do boków i dna czekolady.
Odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce.
Pozostałą rozpuszczoną czekoladę wylewamy na papier do pieczenia i za pomocą noża bardzo cienko rozsmarowujemy, po schłodzeniu odklejamy i dzielimy na małe płatki czekoladowe, które dodamy do ozdobienia babeczek.
3.W tym czasie przygotowujemy pana cottę.
Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do spęcznienie.
Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy żelatynę, rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera, do rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Kiedy masa przestygnie i będzie gęstnieć zalewamy nią babeczki.
Babeczki odstawiamy w chłodne miejsce np. lodówki.
4.Mus pomarańczowy:
Pomarańcze filetujemy, czyli obieramy ze skórki i błonek. Miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny, cukier i podgrzewamy w rondelku od momentu zagotowania ok. 10 min. Sok powinien się zredukować, dodajemy żelatynę i całość miksujemy. Pozostawiamy do schłodzenia. Jeszcze raz całość bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach tak, aby powstała gładka jednolita masa z bąbelkami. Po 1 dużej łyżce nakładamy na pana cottę i pozostawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce do przestygnięcia.
Z każdej babeczki delikatnie odchylamy brzeg silikonowej foremki i przez jej odwrócenie zdejmujemy z czekolady.
Babeczki ozdabiamy czereśniami, płatkami czekolady i świeżą mięta.
Komentarze