Babeczki cytrynowo-jagodowe z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania kremu. Co najmniej na 24 godziny przed przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić nad miską i włożyć do lodówki. W czasie odciekania, jogurt kilka razy przemieszać.
2.W garnku wymieszać jagody z cukrem. Pozostawić na małym gazie, podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Następnie dodać cytrynę i mąkę z wodą. Zagotować i zdjąć z palnika. Zmiksować jagody blenderem. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do musu owocowego. Wystudzić, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
3.Schłodzone jagody zmiksować na gładką masę, powoli dodawać jogurt. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do kremu. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
Gotowy krem schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
4.Przygotowujemy babeczki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na gładką, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę dodawać przesiane suche składniki i mleko, dokładnie miksować aż do wyczerpania składników. Dodać jagody i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180stopni przez około 20 minut, do suchego patyczka.
5.Schłodzony krem jagodowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wystudzone babeczki dość obficie udekorować kremem.
Porady
Po godzinie chłodzenia krem nadaje się już do dekorowania. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej wyraźne kształty dekoracji, należy schłodzić krem przez całą noc.
Komentarze