Babeczki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej,

    1 żółtko i jedno całe jajko,

    1/3 szklanki cukru

    ½ margaryny,

    ½ łyżeczka proszku do pieczenia,

    3 łyżki mleka,

    ½ kg śliwek,

    1 budyń waniliowy lub śmietankowy,

    mleko

Babeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, jedno całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.
  • babeczki ze śliwkami 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy z niej koła na kształt foremki do babeczek i wykładamy do foremek – wysmarowanych tłuszczem ( olej, masło); następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i 1 śliwkę. Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30/40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy