Babeczki z kremem mlecznym i dżemem truskawkowym

4.5 (141 ocen)

Trudno oprzeć się takiemu połączeniu smaków.

Składniki:

  • Ciasto na około 25 - 30 babeczek:

    2 szklanki mąki krupczatki
    1/3 szklanki cukru pudru
    200g zimnego masła lub margaryny
    2 żółtka

    Krem mleczny:

    100g masła
    pół szklanki mleka
    4 łyżeczki cukru
    cukier waniliowy
    mleko w proszku pełne

    Dodatkowo:

    dżem truskawkowy
    owoce, rodzynki, wiórki kokosowe, kawałek startej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Przetwory Krem

Babeczki z kremem mlecznym i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie foremki na babeczki smarujemy odrobiną oleju za pomocą pędzelka. Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kulki rozmiaru dużego orzecha włoskiego i wylepiamy nim foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy babeczki ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Krem mleczny: zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. 100g masła ucieramy przez minutę, następnie porcjami wlewamy do niego zimne mleko, nadal ucierając. Później stopniowo dodajemy mleko w proszku do czasu, aż masa stanie się gęsta. Ucieramy do gładkości.
  • 3. Na każdą babeczkę nakładamy trochę dżemu truskawkowego. Następnie łyżką lub ozdobną szprycą nakładamy po porcji kremu mlecznego i dekorujemy ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą.

Porady

Zamiast dżemu truskawkowego możemy użyć innego o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować