Babeczki z kremem mlecznym i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie foremki na babeczki smarujemy odrobiną oleju za pomocą pędzelka. Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kulki rozmiaru dużego orzecha włoskiego i wylepiamy nim foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy babeczki ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
2.Krem mleczny: zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. 100g masła ucieramy przez minutę, następnie porcjami wlewamy do niego zimne mleko, nadal ucierając. Później stopniowo dodajemy mleko w proszku do czasu, aż masa stanie się gęsta. Ucieramy do gładkości.
3.Na każdą babeczkę nakładamy trochę dżemu truskawkowego. Następnie łyżką lub ozdobną szprycą nakładamy po porcji kremu mlecznego i dekorujemy ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą.
Porady
Zamiast dżemu truskawkowego możemy użyć innego o dowolnym smaku.
Komentarze