Babeczki z kremem

0 (0 ocen)

Ostatnio mam ochotę na małe słodkości :)

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki cukry pudru
    1 jajko
    krem:
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy 16g
    2 łyżki cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    3/4 kostki masła
    10 dkg orzechów włoskich
    dodatkowo:
    konfitura wiśniowa
    do dekoracji:
    perełki i kolorowe cukiereczki

Babeczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Foremki na babeczki dokładnie natłuścić i wykleić ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Wyjąc z foremek i przestudzić.
  • Gotowe babeczki 2. Orzechy zemleć. Jajko wymieszać z mąkami i cukrami. Dolać 1/3 szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i dodać budyń. Mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i wymieszać z orzechami. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i połączyć z budyniem.
  • Kruche babeczki 3. Do wystudzonych babeczek nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej, następnie nałożyć masę i udekorować. Babeczki schłodzić przed podaniem. Smacznego :)

Porady

Proporcja na 20-25 babeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy