Babeczki z kaszą gryczaną, śliwkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone śliwki włożyć do miseczki, zalać winem i wstawić na noc do lodówki.
2.Świeże śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki.
3.Piersi umyć, pokroić na drobne kawałki.
4.Śliwki i kurczaka włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą, przyprawić, obłożyć gałązkami ziół, polać oliwą, przykryć i również wstawić na noc do lodówki.
5.Następnego dnia ugotować kaszę w/g wskazówek na opakowaniu. Odstawić.
6.Rozgrzać piekarnik do 170°C i wstawić naczynie z kurczakiem i śliwkami, bez pokrywki. Piec przez 20 - 30 minut.
7.W międzyczasie ubić jajka i połączyć z kaszą. Do mikstury dodać upieczonego kurczaka i wymieszać.
8.Do formy do wypieku babeczek włożyć papilotki i napełnić farszem. Na wierzchu położyć po jednej suszonej śliwce (zachować wino).
9.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut. Podawać polane winem.
Komentarze