Wyśmienite babeczki z farszem z kurek i sera feta doskonale nadają się jako przystawka, czy lekki posiłek z sałatką.
60 min
Składniki:
Składniki:
◦1 opakowanie gotowego ciasta filo
◦200 g kurek
◦2 białe części z pora
◦120 g sera feta
◦140 g jogurtu łagodnego naturalnego
◦2 jajka
◦90 g roztopionego masła
◦2 łyżki masła
◦1 łyżka świeżego tymianku
◦sól
◦pieprz
Babeczki z farszem z kurek i sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na 2 łyżach masła. Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pora i smażymy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i odstawiamy żeby farsz przestygł.
Jaja ubijamy, dodajemy jogurt, pokruszony ser feta i podsmażone kurki z porem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto filo tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Układamy 3 kwadraty jeden na drugim (można więcej 4-5) każdy posmarowany roztopionym masłem, w taki sposób aby powstały brzegi z ząbkami.
Do upieczenia tych babeczek wykorzystujemy formę do pieczenia muffinek i babeczek z 12 miejscami. Formę smarujemy masłem i delikatnie wciskamy ciasto do otworów. Płaty ciasta napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25 minut aż nadzienie się zetnie a ciasto przyrumieni.
Komentarze