Idealne połączenie kakao i kremowego nadzienia, czyli ciastka Oreo jako babeczki
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na babeczki:
- 2 szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki mąki
- 3 czubate łyżki kakao (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość według uznania)
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1-2 łyżki gorącej wody (ilość dodanej wody zależy od gęstości ciasta)
Składniki na krem:
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego
- około 2 łyżek cukru pudru
- około 8 pokruszonych ciastek Oreo
- ewentualnie: 1 opakowanie Śmietan-fix
• dodatkowo: około 8-10 ciastek Oreo, przekrojonych na pół (ilość wykorzystanych ciastek zależy od ilości upieczonych babeczek)
Babeczki z ciasteczkami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować blachę z foremkami do wypieku babeczek.
2.Wymieszać w pojemniku mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce wymieszać cukier, jajka, mleko, olej i cukier wanilinowy (składniki mieszać aż dobrze się połączą).
3.Dodać do dużej miski z masą wcześniej wymieszane suche produkty. Miksować około dwóch minut – do powstania jednolitej masy. Dodawać stopniowo wodę, jednocześnie miksując, w celu uzyskania gładkiej masy (należy uważać z ilością wody, by powstałe ciasto nie było za rzadkie).
4.Gotowym ciastem wypełniać foremki do wysokości ¾. Piec w 170-180 stopni Celsjusza około 22-25 minut. Odstawić do wystygnięcia.
5.Serek wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka. Krem musi być gęsty, jeśli nie jest można dodać odrobinę więcej cukru pudru ewentualnie jedno opakowanie Śmietan-fix.
Komentarze