Takie małe słodkie babeczki. w środku niespodzianka, kajmak, siekane orzeszki i orzeszki w polewie. Szybkie w wykonaniu a bardzo cieszą podniebienie i oko.
Babeczki z orzeszkami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Rozpoczynamy od zrobienia babeczek. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy pokrojone masło. Rozgniatamy paluszkami aby powstały małe grudki. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka.
Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę aby powstałe elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je . Wycinamy foremką do babeczek kółko wylepiamy babeczki, wcześniej wysmarowane olejem. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
Upieczone babeczki studzimy. Orzeszki solone siekamyi układamy na dno babeczek, nakładamy kajmak i ozdabiamy kolorowymi orzeszkami.
Komentarze