Babeczki z marmoladą z jabłek i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy dokładnie składniki suche (6 pierwszych składników z listy). Polecam to zrobić, bo mokre z suchymi miesza się "byle jak" i "byle szybciej" i wówczas przyprawy nie zostaną równomiernie rozmieszane. W drugiej misce mieszamy składniki mokre.
Do suchych dodajemy składniki mokre (100 g jogurtu, olej i jajko) i mieszamy wszystko widelcem tylko na tyle, aby wszystko się połączyło, ale grudki mają zostać. Jak wymieszamy za dokładnie, to ciasto będzie twarde.
2.Kruszonka:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozkruszamy palcami, jak ciasto kruche, do momentu, aż powstaną grudki.
3.Blaszkę do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do około 1/3 wysokości, na to kładziemy 1 łyżeczkę marmolady z jabłek.
4.Po uzupełnieniu w ten sposób 10 papilotek, powinno nam zostać około 1/5 całej ilości ciasta. Do tej resztki dodajemy 1 łyżkę jogurtu (15 ml) , aby je nieco rozrzedzić, mieszamy i rozkładamy na babeczkach, przykrywając nim marmoladę z jabłek.
Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 20 minut.
Komentarze