Babeczki waniliowe z mascarpone

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, miękkie, mocno waniliowe ciasto z doskonałym kremem z serka mascarpone i malin. Palce lizać!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Babeczki:

    225g drobnego cukru
    1 laska wanilii
    175g mąki tortowej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    57g masła w temperaturze pokojowej
    2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    75g kwaśnej śmietany 18%
    60ml oleju roślinnego
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    160ml mleka 3,2%

    Krem waniliowy:

    500g serka mascarpone (musi być zimny)
    1 laska wanilii
    100g świeżych lub mrożonych malin
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Babeczki waniliowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Blachę do babeczek wyłożyć papilotkami.
  • 2. W miseczce połączyć cukier i ziarenka z całej laski wanilii. Rozetrzeć w palcach tak, aby nie było grudek wanilii. Odstawić na chwilę, aby cukier miał możliwość przejścia zapachem i smakiem wanilii.
  • 3. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • 4. Do mąki dodać cukier z wanilią i wymieszać.
  • 5. Dodać masło i miksować na średnich obrotach przez ok. 3 min. Ponieważ masła jest niewiele, uzyskamy konsystencję bułki tartej. Tak ma być!
  • 6. Widelcem rozkłócić jajka razem ze śmietaną, olejem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
  • 7. Dodać masę jajeczną i wymieszać tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.
  • 8. Powoli dolewać mleko i zmiksować tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka. Tak powinno być.
  • 9. Napełnić papilotki mniej więcej do połowy wysokości i piec przez 14 min. U mnie te 14 minut w zupełności wystarczy, ale dla pewności można sprawdzić patyczkiem.
  • 10. Po chwili wyciągnąć z blaszki i umieścić na kratce do całkowitego wystudzenia.
  • 11. Maliny umieścić w garnuszku, dolać odrobinę wody i gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy cały płyn odparuje. Teraz należy maliny przetrzeć przez sito. Uzyskamy kilka łyżek malinowego puree. Odstawić do ostygnięcia.
  • 12. Serek podzielić na dwie części po 250g.
  • 13. Do jednej części dodać ziarenka z połowy laski wanilii i łyżkę cukru pudru. Delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
  • 14. Do drugiej części dodać ziarenka z połowy laski wanilii, łyżkę cukru pudru i malinowe puree. Wymieszać.
  • 15. Kremy przełożyć do dwóch osobnych rękawów cukierniczych i dekorować babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Maliny Mascarpone Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować