Panettone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, jest "cięższe" i przez to bardziej wyraziste w smaku. Ciasto dodatkowo obsypane jest kruszonką ze zmielonymi migdałami. Z przepisu wychodzą 2 babki.
Baba ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od namoczenia suszonych śliwek w amaretto i wodzie.
2.Teraz przygotuj zaczyn drożdżowy. W tym celu do miseczki wlej lekko podgrzane mleko (1/4 szklanki) i rozpuść w nim drożdże oraz cukier (1 łyżeczka). Przykryj i odstawić, aż drożdże się spienią. Jeżeli mieszanka „nie urośnie” to znaczy że drożdże są nieświeże i drożdżówka nie urośnie.
3.W dużej misce od miksera przesiej mąkę z solą i cukrem (70 g). Dodaj jajka, żółtka jajek, ekstrakt waniliowy, masło, mleko (1 szklanka) oraz zaczyn drożdżowy. Zamieszaj wszystko.
4.Dodaj owoce wraz z zalewą i mieszaj końcówką z hakiem kilka minut na wysokich obrotach, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
5.Teraz przygotuj dwie miski i lekko spryskaj je tłuszczem. Ja zawsze używam oleju w sprayu.
6.Ciasto podziel równo na dwie części, każdą włóż do oddzielnej miski. Przykryj każdą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
7.W tym czasie możesz przygotować formy do pieczenia. Ja użyłam gotowej formy do Pannettone o średnicy 15 cm. Jeżeli nie masz takiej to nic straconego. Wystarczy wykorzystać w tym celu dwie formy metalowe (ja mam o średnicy 20 cm) i zrobić kołnierz z papieru do pieczenia. W tym celu należy przekroić papier wzdłuż i wyściełać ścinaki formy. Warto lekko posmarować końcówki tłuszczem (ja używam miękkiego masła), aby ranty dobrze się skleiły. Ważne jest, aby „kołnierz” nie był zbyt wyskoki (wystarczy 15-20 cm), gdyż łatwo jest przypalić papier wkładając formę do piekarnika.
8.Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
9.Gdy znów podwoi objętość, posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem (ja zawsze używam białek, które mi zostały) i posyp kruszonką.
10.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 30 minut. Zwykle w połowie całkowitego czasu pieczenia, muszę przykryć ciasta folią silikonową, gdyż kruszonka łatwo się przypala.
Komentarze