Baba budyniowa z żółtym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszysta baba na budyniach ze słodkim lukrem posypana owocami kandyzowanymi,idealna na świąteczny stół i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 kostki margaryny np Palmy
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanki mąki pszennej
    sok z 1/2 cytryny lub olejek cytrynowy
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie śmietankowe

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru trzcinowego
    żółty barwnik
    owoce kandyzowane do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Baba budyniowa z żółtym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukry miksujemy do rozpuszczenia cukru.

    Mąkę mieszamy z budyniami i proszkiem do pieczenia margarynę topimy w rondelku zostawiamy do ostygnięcia.

    Do ubitych białek dodajemy kolejno żółtka miksujemy następnie mąkę z budyniami a na koniec wlewamy roztopioną zimną margarynę wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej margaryną formy na babkę. Pieczemy około 40 -45 min w temp 180*
  • 2. Lukier:
    Białko ubijamy na sztywno pod koniec wsypujemy puder trzcinowy i barwnik miksujemy na gładką,gęstą lśniącą masę .
    Polewamy zimne ciasto dekorujemy posiekanymi owocami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować